Cuaca di Melbourne amatlah pelik...kdgkala sejuk, kadangkala panas...musim sejuk pun boleh ada matahari tetapi seminggu ni, asyik hujan jer...huh dengan anginnya yang dingin, tak sanggup nak jalan kat luar...cuma yang bestnya puasa di musim ni...pendek jer waktunya: sahur pukul 5.30am, subuh pukul 6.12am then berbuka pukul 5.12pm...kalau duduk ofis, memang tak perasan waktu berjalan...sedar2 dah nak berbuka tapi duduk kat rumah melayani karenah anak2...ada2 saje nak masuk ke dapur...macam2 resepi nak cuba...huhuhuhu
Tetiba sekarang ni pun dok teringat kat onde2 Kg Langgar..huih best sesangat....dengan kelembutan dan haruman pandan tu...teringat seorang kawan declared: The Best onde2 in the world, even my encik suami sanggup tunggu pakcik tu buka kedai....Yang best onde2 pakcik ni...kelapa yang digunakan tu memang kelapa muda dan doh dia tu memang lembut dan tak pecah...bila gigit baru keluar gula melaka yang cair tu...
My own onde2 selalunya failed- either keras, gula melaka tak cair or pecah terburai...Arwah papa selalu cakap ni buah kecoh car...maksudnya bila gigit, keluar air gula tu...Sekarang ni tengah dok berkira2 mcmana nak buat supaya doh tu lembut...hahaha hari tu pernah cuba buat sendiri...maklumlah kat Melbourne ni payah nak jumpa kuih melayu ni...kalu ada pun masa gathering...(tu sebab badan makin naik sbb bila gathering makan macam nak rak...melepas perasaan)....Hahaha cerita balik pasal onde2 buatan sendiri..tak tau mana silap ye...silap tepung ker apa, yang pasti keluar result onde2 jadi macam ambuyat (hahahha kuih org sarawak tu...) hehehe macam chewing gum...rasanya dah guna tepung pulut...pastu the second time try buat guna tepung beras campur gandum...aduhai keras kematu lak (yg ni confirm silap resepi hihihi)...dah ler guna melaka kat sini keras kematu nak potong...yang best nya kalau ada nise' ...kelapa parut pulak yang frozen gak yet it was not that bad...yang failed tu doh yet it is the main thing...hehehe...anyway nak try jugak esok...tgk jadi ke tidak
Here is the recipe from the net (my resepi.com)...nampak macam sama jer yg pernah diguna dulu (dulu belajar dengan my mum in law...buat dengan dia jadik)...tapi tak pe nanti tunggu hasilnya...kalau jadi baru upload gambar
- Sebiji kelapa muda diparut
- 2 keping gula melaka (dipotong dadu)
- 300 g tepung pulut
- secubit garam
- setitik pewarna hijau
- mula-mula campurkan tepung pulut dengan sedikit air dan secubit garam.
- sementara itu masukkan air ke dalam periuk dan panaskan.
- kemudian bentukkan kecil-kecil adunan tadi hingga menjadi bulat dan masukkan gula melaka ditengah-tengah adunan tersebut.
- masukkan dalam air yang telah dididihkan tadi. tunggu sehinnga ia terapung di permukaan.
- ulangi dengan cara yang nombor 3 tadi sehingga adunan habis.
- apabila adunan tadi telah terapung bermakna ianya sudah masak. kemudian angkat ia dan golek-golekkan dalam kelapa muda yang diparut.
- sedia untuk dihidang dan dimakan.
No comments:
Post a Comment